petak, 26 april 2019 15:53

Završen 100. Rose-Roth Seminar Parlamentarne skupštine NATO-a

Brisel, 25 - 26. april 2019. godine

Drugi dan jubilarnog 100. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a, realizovan u Domu predstavnika Parlamenta Belgije, otpočeo je pozdravnom rječju Damjana Tirija, zamjenika šefa stalne Delegacije Belgije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Uslijedila je sesija tokom koje je diskutovano na temu „NATO – Rusija: Kako smo stigli do mjesta gdje smo sad“, kojom je moderirao Roland Freudenstein, politički direktor Wilfried Martens Centra za evropske studije. Učesnicima 100. Rose-Roth seminara, ovim povodom, izlaganjima su se obratili: Robert Pščel, viši oficir, predstavnik Odjeljenja za javnu doplmatiju NATO - Rusija i Zapadni Balkan, a potom Džejms Šer, viši saradnik na Institutu za vanjsku politiku Estonije, predstavnik Međunarodnog centra za odbranu i bezbjednost (ICDS), i Konstantin Egert, novinar Deutsche Welle (DW).

Vrijeme opredjeljeno za diskusiju, u ovom dijelu skupa, bilo je posvećeno istorijatu i aktuelnoj situaciji po predmetnoj temi, izazovima sa kojima su strane suočene, mogućnostima njihovog prevazilažnja, aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima te očekivanjima za predstojeći period. Tokom rasprave delagata Parlamentarne skupštine NATO-a, posebno je naglašena važnost izgradnje stabilnih odnosa, vladavine prava i pružanja punog doprinosa razvoju demokratskog društva na globalnom nivou.

Završnu sesiju 100. Rose Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO-a učesnici su posvetili diskusiji o perspektivi parlamentarnog angažmana sa partnerima NATO-a i budućnosti Rose - Roth programa, uz moderaciju Ruksandre Pope, zemjenice generalnog sekretara Parlamentarne skupštine NATO-a. Izlaganja po temi, za ovu priliku, imali su: Ruben Diaz-Plaja, viši politički savjetnik iz Kancelarije generalnog sekretara NATO jedinice za politiku planiranja, a potom Tomas Gerber, direktor Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve.

Dijalog učesnika Seminara, u okviru ove sesije, bio je usresređen na pitanje aktuelih paralmentarnih angažmana sa partnerima Sjevernoatlantske alijanse, najnovijih dešavanja u vezi sa tim, uz osvrt na njihov istorijat i razvojni put te očekivanja za predstojeći period. Posebna pažnja ovom prilikom, posvećena je pitanju budućnosti programa „Rose-Roth“, uz osvrt na rezultate ostvarene u dosadašnjem periodu i očekivanja za predstojeći period.

Seminar je okupio približno 180 učesnika i to parlamenataraca iz NATO i pridruženih članica kao i partnerskih država, visokih zvaničnika te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta, vlada i predstavnika javnog mnjenja.

Ovaj skup, u najznačajnijem bio je posvećen razvojnom putu NATO politike partnerstva i proširenja, Rose-Roth programima i parlamentarnoj dimenziji proširenja, nedovršenom poslu NATO politike otvorenih vrata, širim partnerstvima NATO-a, odnosu sa Rusijom, parlamentarnoj saradnji sa NATO partnerima. kao i budućnosti projekta „Rose-Roth“, i drugim aktuelnim temama.

Osnovni cilj ovog jubilarnog skupa je bio da učini osvrt na rezultate i domašaje programa „Rose – Roth“ u protekolom periodu, posebno imajući u vidu modalitete njegove dalje realiacije, obezbjedi forum i olakša dijalog parlamentaraca o aktuelnim pitanjima bezbjednosnog karaktera među zakonodavcima NATO zemalja i partnerskih država, pružajući učesnicima informacije iz predmetne oblasti.

Ovom prilikom stalnu Delegaciju Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO predstavljao je član Genci Nimanbegu.

Seminar danas završava rad.