nedjelja, 14 april 2019 16:44

Seminar Parlamentarne skupštine NATO – završni dan

Stalna delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala u radu zajedničkog skupa 99. Rose Roth seminara i Mediteranske i Srednjeistočne Specijalne grupe

Trećeg dana Seminara, tokom desete sesije kojom je moderirao Ahmet Berat Conkar, izvjestilac Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok, posvećene najnovijem razvoju događaja u sukobu Izraela i Palestine, delegatima Parlamentarne skupštine NATO-a, izlaganjem se obratio Ufuk Ulutas, načelnik Centra za strateška istraživanja u Ministarstvu vanjskih poslova Turske, predstavivši temu „Sukob Izraela i Palestine iz ugla Turske“.

Dijalog učesnika seminara, u okviru ove sesije, bio je usredsređen na pitanje aktuelnih dešavanja i najnovijeg razvoja događaja koji se tiču sukoba, uz osvrt na njegov istorijat, uzroke posljednjih dešavanja, te očekivanja za predstojeći period. Poseban osvrt učinjen je na pitanja posljedica sukoba Izraela i Palestine, ugrožavanje bezbjednosnog ambijenta, kao i na iznalaženje djelotvornih rješenja za njegovo rješavanje.

Završnu sesiju zajedničkog skupa 99. Rose Roth seminara i Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok Parlamentarne skupštine NATO-a, učesnici su posvetili diskusiji na temu „Izazovi političkih i institucionalnih reformi u MENA regionu“, uz moderaciju Philippe Folliot-a, predsjednika Posebne grupe za Mediteran i Bliski istok. U ulozi izlagača delegatima su se predstavili Robert Watkins, pomoćnik direktora i šef Odsjeka za Bliski istok i sjevernu Afriku pri Centru za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF)  iz Ženeve, izlaganjem o izazovima političkih i institucionalnih reformi u MENA regionu i  Brahim Oumansour, stručni saradnik za istraživanja na francuskom Institutu za međunarodne i strateške poslove (IRIS) na temu „Ocjena situacije u Alžiru“.

Ovom prilikom, učesnici skupa su diskutovali o aktuelnoj situaciji na području MENA regiona, sa posebnim osvrtom na pitanja političkih i institucionalnih reformi dostignutih na ovom području u proteklom periodu kao i očekivanja za predstojeći period. Pažnja učesnika išla je u i pravcu posljedica reformi na području MENA regiona, bezbjednosne situacije i izazova sa kojima su države područja suočene. Takođe, razgovarano je i o modalitetima za njihovo prevazilaženje, a predstavljena je i situacija u Alžiru i Tunisu po ovoj temi.

Ovaj skup je okupio oko stotinu učesnika i to parlamenataraca iz NATO zemalja članica, pridruženih i partnerskih država, visokih zvaničnika u najznačajnijem dijelu iz zemlje domaćina te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mnjenja.

Skupu u Antaliji su ispred Stalne delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, prisustvovali su Obrad Mišo Stanišić, šef delegacije i Tarzan Milošević, član.

Skup je obezbjedio forum za raspravu o aktuelnim pitanjima bezbjednosno-političkog karaktera, a osnovni cilj ovog skupa je bio da obezbjedi forum i olakša dijalog na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država, kao i da učesnicima pruži aktuelne informacije iz predmetne oblasti.

Seminar danas završava rad.