ponedjeljak, 21 novembar 2016 11:57

Stoltenberg pozvao države članice NATO da što brže ratifikuju protokol o pridruživanju Crne Gore

Generalni sekretar NATO i predsjedavajući Sjeverno-atlantskog savjeta Jens Stoltenberg, na početku izlaganja zahvalio se na pozivu i prilici da govori pred parlamentarcima država članica NATO, pridruženih i partnerskih država. On je tokom današnje Plenarne sesije naglasio značaj uloge najvišeg zakonodavnog doma u svakoj od država učesnica i obezbjeđenje platforme za dijalog sa donosiocima odluka.

Ovom prilikom podsjetio je na dogovore učesnica postignute na Samitu u Varšavi u vezi očuvanja zajedničkih vrijednosti svih država članica NATO, te neophodnost punog zalaganja u cilju njihove realizacije, koja obezbjeđuje sigurno okruženje u svijetu i primjenu principa kolektivnog sistema bezbjednosti.

U kontekstu izlaganja o NATO politici otvorenih vrata i prijema novih članica u punopravno članstvo, generalni sekretar NATO i predsjedavajući Sjeverno-atlantskog savjeta Jens Stoltenberg je pozvao i zamolio države članice NATO koje do sada nisu ratifikovale Protokol o pridruživanju Crne Gore, da isto učine u što skorijem roku kako bi Crna Gora do narednog zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, na proljeće, postala punopravna članica.

Jens Stoltenberg je govoreći o djelovanju NATO snaga u svijetu, naglasio da one predstavljaju jedinstvene multinacionalne brigade odbrambenog karaktera, čije je djelovanje proporcionalno opasnosti kojoj se suprotstavljaju. On je posebno istakao činjenicu da je njihov cilj prevencija a ne provokacija konflikta.

U kontekstu važnosti pružanja blagovremene i snažne odbrane kroz aktivnosti NATO snaga, poseban dio izlaganja generalni sekretar NATO je posvetio pitanju opredjeljenja budžetskih sredstava za odbranu i uputio molbu državama članicama da u nacionalnim parlamentima pokrenu dijalog s tim u vezi i ukažu na važnost višeg nivoa izdvajanja za sektor odbrane posebno imajući u vidu da bi se povećanje budžeta moglo direktno odraziti na aktivnosti snaga NATO u suprotstavljanu bezbjednosnim izazovima u svijetu.