ponedjeljak, 11 decembar 2017 07:30

Parlamentarna skupština NATO godišnji Transatlantski forum

17. godišnji Transatlantski forum Parlamentarne skupštine NATO, biće realizovan u saradnji Parlamentarne skupštine NATO, Atlantskog savjeta Sjedinjenih Država i Instituta za strateške studije Univerziteta za nacionalnu odbranu, u periodu 11-13.decembra 2017. godine, u Washington-u, Fort McNair, okrug Kolumbija, Sjedinjene Američke Države.

Ovom prilikom Skupštinu Crne Gore predstavljaće zamjenik šefa stalne Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Obrad Mišo Stanišić a skup će okupiti parlamentarce - članove stalnih delegacija država članica NATO, kao i pridruženih članica iz Austrije, Finske i Švedske.

Ovaj skup će, u najznačajnijem, imati za cilj da obezbijedi priliku za transatlantski dijalog o širokom spektru ključnih pitanja koja oblikuju transatlantsko partnerstvo, sa posebnim akcentom na informisanje učesnika i razvijanje dijaloga o aktuelnim temama, i to: Transatlantskoj agendi i Samitu u Briselu: Perspektivi Washington-a; Izazovima na Bliskom istoku; Odbrani SAD i Strategiji odvraćanja; Redefinisanju odnosa na relaciji SAD-Kina; Rusiji: Vanjskoj politici i domaćim izazovima za Alijansu; Agendi tržišta administracije; Administrativnoj agendi za oblast životne sredine i globalnog upravljanja; Američkoj politici: Lekcijama iz 2017. i planu za 2018; Pogledu SAD na NATO ključne izazove: Dijeljenje tereta, Borbu protiv terorizma, Odvraćanje i Razuvjeravanje“.

Kako održavanje i jačanje transatlantskog odnosa koji doprinose jačanju Alijanse predstavljaju jedan od prioriteta Parlamentarne skupštine NATO, uslijed rastuće zabrinutosti na temelju različitosti u transatlantskim stavovima, percepcijama i politikama, na inicijativu Stalnog komiteta Parlamentarna skupština NATO je 2001.godine pokrenula "Parlamentarni transatlantski forum".

Skup se realizuje sa ciljem identifikovanja precizne prirode različitosti u transatlantskom razmišljanju i iznalaženju načina za njihovo prevazilaženje, a uključuje razgovore delegata sa višim američkim zvaničnicima i akademskim stručnjacima.

Parlamentarni transatlanstki forum se održava na godišnjem nivou u Vašingtonu, D.C. u saradnji sa Univerzitetom za nacionalnu odbranu i Atlantskim savjetom Sjedinjenih Američkih Država.