ponedjeljak, 06 novembar 2017 12:19

Parlamentarna skupština NATO

Branimir Gvozdenović i Obrad Mišo Stanišić, članovi stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO uzeće učešće u radu Zajedničkog  96. Rose Roth i Seminara Potkomiteta o tranziciji i razvoju na temu: „Zapadni Balkan: Pogrešna shvatanja iz prošlosti, trenutni izazovi i budući napori“, koji će biti realizovan u periodu 7-9. novembra 2017. godine, u Ljubljani u Republici Sloveniji

Parlamentarna skupština NATO u saradnji sa Narodnom Skupštinom Republike Slovenije organizovaće 96. Rose Roth i Seminar Potkomiteta o tranziciji i razvoju na temu: „Zapadni Balkan: Pogrešna shvatanja iz prošlosti, trenutni izazovi i budući napori“, u periodu 7-9. novembra 2017. godine, u Ljubljani u Republici Sloveniji.

Skupu će ispred stalne Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO prisustvovati Branimir Gvozdenović i Obrad Mišo Stanišić.

Zajednički  96. Rose Roth i Seminar Potkomiteta o tranziciji i razvoju Parlamentarne skupštine NATO, okupiće više od stotinu učesnika, i to parlamenataraca iz NATO zemalja članica, pridruženih i partnerskih država, visokih zvaničnika u najznačajnijem dijelu iz zemlje domaćina te predstavnika međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, univerziteta i predstavnika javnog mišljenja.

Seminar na temu: „Zapadni Balkan: Pogrešna shvatanja iz prošlosti, trenutni izazovi i budući napori“, u najznačajnijem dijelu, će biti posvećen informisanju učesnika i razvijanju diskusije o aktuenim temama, i to: Bezbjednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i evroatlantskoj perspektivi ovog područja; Nedavnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i Srbiji; Populizmu, nacionalizmu i "lažnim vijestima" te izazovima za jačanje demokratije, s tim u vezi.

Planirano je da tematske rasprave tokom Seminara budu posvećene i pitanjima migracija i njihovim posljedicama na društva Zapadnog Balkana te ekonomskim prilikama na ovom području, s tim u vezi.

Osnovni cilj ovog skupa Parlamentarne skupštine NATO je da obezbjedi forum i olakša dijalog na parlamentarnom nivou o pitanjima bezbjednosti između glavnih zakonodavaca NATO zemalja i njihovih kolega iz partnerskih država i učesnicima pruži aktuelne informacije iz predmetne oblasti.