ponedjeljak, 09 oktobar 2017 17:10

Završeno 63. Godišnje zasijedanje PS NATO

 

Četvrtog, završnog dana Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, 9. oktobra 2017. godine, održana je plenarna sjednica tokom koje su se učesnicima obratili: predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli, predsjednik Rumunije Klaus Iohannis, predsjednik Senata Rumunije Călin Popescu-Tăriceanu, predsjednik Doma zastupnika Rumunije Nicolae-Liviu Dragnea i generalni sekretar NATO i predsjedavajući Sjevernoatlantskog savjeta Jens Stoltenberg. Nakon čega su uslijedila pitanja učesnika.

U okviru uvodne riječi predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Paolo Alli uputio je čestitke Crnoj Gori na punopravnom članstvu u NATO, poželio dobrodošlicu u zajednicu evroatlantskih država i pozvao učesnike da aplauzom podrže ovaj uspjeh, kako za Crnu Goru tako i za Alijansu. Istakao je da ulazak Crne Gore u Sjeveroatlantsku alijansu predstavlja rezultat posvećenog i predanog rada u proteklom periodu, kao i pruženog doprinosa međunarodnom miru i istakao čvrsto uvjerenje da će isti biti nastavljen u predstojećem periodu.

Generalni sekretar NATO i predsjedavajući Sjevernoatlantskog savjeta Jens Stoltenberg, na početku izlaganja se zahvalio Parlamentu Rumunije na organizaciji 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO i aktivnostima kojima država domaćin kao članica Sjeveroatlantske alijanse doprinosi očuvanju međunarodnog mira. U kontekstu aktuelnog skupa istakao je važnost djelovanja i snaženja uloge Parlamentarne skupštine NATO posebno imajući u vidu da jačanja veze između parlamentaraca i građana doprinosi boljem predstavljanju rada i rezultata NATO. Ovom prilikom, Stoltenberg je podsjetio učesnike plenarne sjednice da Sjeveroatlantska alijansa predstavlja čuvara bezbjednosti građana na globalnom nivou, spremnog da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima i naglasio da je ovaj političko-vojni savez u cjelosti posvećen ispunjavanju datih obećanja i postavljenih ciljeva.

Tokom rasprave o Zapadnom Balkanu, aktivnostima koje je NATO imao na ovom području i politici otvorenih vrata, Jens Stoltenberg je istakao da su impresivni rezultati koje je Crna Gora tokom posljednjih godina postigla na planu ispunjavanja standarda i iskazana puna posvećenost zajedničkim ciljevima Alijanse, predstavljali njenu najbolju preporuku za punopravno članstvo u NATO. 

Tokom izlaganja generalni sekretar NATO je učinio poseban osvrt na pitanje jačanja saradnje na relaciji NATO-EU, posebno imajući u vidu aktuelni složeni međunarodno bezbjednosni ambijent, istakao važnost integrisane i djelotvorne bezbjednosne saradnje na ovom nivou u cilju združenog suprotstavljanja unutrašnjim i vanjskim bezbjednosnim izazovima.

Učesnicima Plenarne sjednice je predstavljen izvještaj blagajnika Parlamentarne skupštine NATO Marc Angel-a, i s tim u vezi uslijedilo je izjašnjenje delegata o Nacrtu budžeta za 2018. godinu.

U nastavku rada plenarne sjednice, delegati su se izjasnili o predlozima rezolucija i amandmana na Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine NATO.

U okviru tačke dnevnog reda plenarne sesije posvećene izboru i imenovanjima za predsjednika Parlamentarne skupštine NATO ponovo je izabran član stalne Delegacije Italije Paolo Alli, a za potpredsjednike: Lord Campbell iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rasa Jukneviciene iz Litvanije, Joseph A. Day iz Kanade, Metin Lufti Baydar iz Turske i Vitalino Canas iz Portugala.

  1. Godišnje zasijedanje PS NATO okupilo je predstavnike parlamenata zemalja članica iz Sjeverne Amerike i Evrope, pridruženih i partnerskih zemalja, posmatrače i druge relevantne predstavnike sa ciljem vođenja diskusija o zajedničkim bezbjednosnim pitanjima međunarodnog karaktera.

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore koja je učestvovala u radu 63. Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO je bila u sastavu Obrad Mišo Stanišić i Genci Nimanbegu.

  1. Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO današnjom plenarnom sesijom završava rad.