utorak, 12 februar 2019 10:30

Održan sastanak Opšteg odbora za politička i unutrašnja pitanja“CEI – PD”

Šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative prof. dr Miodrag Vuković, učestvovao je na redovnom sastanku Opšteg Odbora za politička i unutrašnja pitanja „CEI – PD“, održanom u Sofiji.

Tema sastanka koji je organizovala Narodna skupština Republike Bugarske bila je: „Doprinos Centralnoevropske inicijative integracionim procesima u regionu Zapadnog Balkana – sinergija i perspektive“.

Sastanak je otvorio potrpredsjednik Narodne skupštine Bugarske Javor Notev, a svojim uvodnim obraćanjima učesnicima su se obratili: predsjednica Odbora za vanjske poslove Džema Grozdanova, predsjednik CEI-PD Marko Mađoni, šef bugarske delegacije pri CEI-PD Nikolaj Aleksandrov i zamjenik generalnog sekretara CEI Antal Nikoleti.

U svojim obraćanjima, predstavnici parlamenta domaćina skupa naglasili su da Bugarska kroz svoje učešće u Centralnoevropskoj inicijativi ima za cilj jačanje stabilnosti i sigurnosti, te uspostavljanje evropskih standarda u odnosima između zemalja regiona Zapadnog Balkana. Predsjednica Odbora za vanjske poslove Džema Grozdanova, istakla je napredak Crne Gore kao stabilan i uvjerljiv, te ocijenila da bi grupisanje država kandidata u susret članstvu u EU, moglo da dovede do usporavanja pristupa Crne Gore, kao zemlje predvodnice procesa.

Učesnicima skupa obratio se i šef crnogorske delegacije prof. dr Miodrag Vuković, koji je predstavio učinjeno na planu evropske integracije Crne Gore. Vuković je izrazio zadovljstvo što je politika proširenja identifikovana kao jedan od prioriteta i u novom, 18-mjesečnom programu EU Trojke, koji pored Finske čine i dvije države CEI – Rumunija i Hrvatska. Vuković je izrazio uvjerenje da će Crna Gora tokom rumunskog predsjedavanja otvoriti preostalo „Poglavlje 8 – Konkurentnost“, te uspješno nastaviti sa procesem zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Na kraju sastanka Opšteg odbora, učesnici su jednoglasno usvojili zaključke u kojima se između ostalog ističe da će u narednom periodu evropska integracija zemalja Zapadnog Balkana biti prioritet Centralnoevropske inicijative. Takođe, iskazana je potreba za jačanjem vidljivosti parlamentarne dimezije CEI, koje će biti postiguto kroz upućivanje jasnih i pravovremenih poruka institucijama Evropske unije o pitanjima od strateškog značaja za Evropu.