petak, 07 jul 2017 15:59

Grupa prijateljstva održala sastanak sa ambasadorom Republike Turske

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Velikom narodnom skupštinom Republike Turske održala je sastanak sa ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori, Nj.E. Serhatom Galipom.

Tom prilikom, ambasador Galip čestitao je članovima grupe na izboru i istakao da će uskoro u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske biti formirana nova grupa prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore, koja će, kao i grupe iz prethodnih saziva turskog parlamenta, biti posvećena daljem unapređenju odnosa dvije države.

Ističući da je Crna Gora najsjajnija tačka u regionu Zapadnog Balkana, ambasador je naglasio da je zadovoljstvo biti ambasador u Crnoj Gori, te da su odnosi Crne Gore i Turske dostigli novi nivo, članstvom Crne Gore u NATO Alijansi.

Predsjednik Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Velikom narodnom skupštinom Republike Turske i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, zahvaljujući se ambasadoru Galipu na čestitki povodom formiranja grupe prijateljstva i inicijativi za održavanjem sastanka, naglasio je značaj koji Republika Turska ima za Crnu Goru, kao prijateljska država, NATO saveznik ali i kao zemlja u kojoj živi veliki broj iseljenika iz Crne Gore. On je takođe istakao da je sa žaljenjem pratio prošlogodišnja dešavanja u Turskoj, povodom pokušaja državnog udara, te iskazao želju da nakon prebrođene krize Turska nastavi sa ispunjavanjem svojih strateških državnih ciljeva, ističući članstvo u Evropskoj uniji kao veoma značajno za tu državu.

Pored tradicionalno dobrih odnosa na političkom nivou, na sastanku je pozdravljena sve intenzivnija ekonomska saradnja Crne Gore i Republike Turske, koja je u dijelu robne razmjene, već za pet mjeseci tekuće godine dostigla prošlogodišnji nivo od oko 72 miliona eura.

U tom smislu, predsjednik grupe prijateljstva Nimanbegu je istakao da i pored dosadašnje ekonomske saradnje postoji mogućnost za još intenzivnijom saradnjom u toj oblasti, te izrazio očekivanje da će se ona dodatno unaprijediti.

Pored predsjednika Nimanbegua i ambasadora Galipa, sastanku su prisustvovali i uzeli aktivno učešće članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Velikom narodnom skupštinom Republike Turske, poslanici: Andrija NIkolić, Suad Numanović, Marija Maja Ćatović, mr Branka Tanasijević i Nedžad Drešević, koji su sa aspekta nadležnosti parlamentarnih odbora u kojima su članovi, istakli da će svojim angažmanom doprinijeti realizaciji konkretnih projektnih aktivnosti i unapređenju  bilateralnih odnosa Crne Gore i Turske.