ponedjeljak, 03 jul 2017 18:20

Održan sastanak Grupe prijateljstva sa predsjednikom Sobranja Republike Makedonije Talatom Džaferijem

Sagovornici su istakli dobre bilateralne odnose dvije države na svim nivoima, te naglasili da Crna Gora i Republika Makedonija, mogu biti primjer regionu kao zemlje bez otvorenih pitanja uz puno razumijevanje i uvažavanje.

Predsjednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Republike Makedonije, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu izrazio je institucionalnu i ličnu zahvalnost delegaciji Sobranja Republike Makedonije, uz napomenu da strateške integracione ciljeve, nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja vanjske politike u regionalnom kontekstu. Jačanje vladavine prava, demokratije i institucija sistema predstavljaju zajednički put svih zemalja Zapadnog Balkana i na tom putu trebamo dijeliti iskustva i djelovati zajedno u cilju pune integracije, istakao je potpredsjednik Nimanbegu. 

Predsjednik Sobranja Republike Makedonije Talat Džaferi zahvalio se na dobrodošlici i istakao da dijeli mišljenje domaćina sastanka da između dvije zemlje postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi koji se svakodnevno nadograđuju. Predsjednik Džaferi je dodao da dvije države mogu mnogo učiti iz međusobnih iskustava istakavši da se jačanje komunikacija mora intezivirati u cilju snaženja regionalne saradnje kao ključnog faktora za mir i stabilnost hronično nestabilnog Balkana. 

Sagovorni su se složili da je u narednom periodu bitno dodatno raditi na uspostavljanju još boljih ekonomskih i privrednih veza dvije države, posebno kada je riječ o saradnji u oblasti turizma, kao i unapređenju saobraćajne infrastrukture između dvije zemlje. Dodatno, sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo zbog formiranja Grupa prijateljstva, uz ocjenu da ova parlamentarna forma predstavlja jedan od bitnih temelja parlamentarne saradnje, ali i ukupnih odnosa dvije države. 

Sastanku su prisustvovali i članovi Grupe prijateljstva sa Republikom Makedonijom, poslanici Mirsad Murić, mr Branka Tanasijević i Maja Bakrač dok su makedonsku delegaciju, pored predsjednika Džaferija činili poslanici Sobranja, Dževat Ademi i Maksim Dimitrievski.