srijeda, 23 maj 2018 21:20

Održan sastanak Grupe prijateljstva sa delegacijom Senata Francuske

Predsjednik Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Francuske i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu i članica grupe poslanica Ana Nikolić, održali su sastanak sa senatorima Republike Francuske Simonom Suturom (Simon Sutour) i Klodom Kernom (Claude Kerne).

Senator Sutur je saopštio da je cilj posjete delegacije Odbora za evropske poslove francuskog Senata razgovor o procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji i sagledavanje rezultata koje je naša država postigla u toj oblasti, od njihove prethodne posjete, 2014. godine. Uz ocjenu da je Crna Gora značajno napredovala u procesu evropske integracije, istakao je da će nakon posjete pripremiti izvještaj o Crnoj Gori, koji će sadržati i rezoluciju, koja će biti predstavljena Vladi Republike Francuske.

Predsjednik Grupe prijateljstva Genci Nimanbegu je zahvalio na podršci koju Francuska, kao jedan od osnivača Evropske unije, pruža državama Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu. S tim u vezi, ukazao je na značaj procesa pomirenja u regionu, kao i na potrebu rješavanja problema sa kojima se ove države suočavaju na unutrašnjem planu.

Sagovornici su razgovarali i o uspostavljanju tješnje parlamentarne saradnje, sa akcentom na inteziviranje kontakata na nivou grupa prijateljstva dva parlamenta.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori Nj.E. Kristin Tudik.