srijeda, 17 januar 2018 20:19

Održan sastanak Grupe prijateljstva sa ambasadorom Palestine

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Palestine susrela se sa ambasadorom Države Palestine u Crnoj Gori, NJ.E. Rabijem Alhantulijem (Rabii Alhantouli).

Predsjednik Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Palestine i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović je istakao da crnogorske vlasti redovno prate unutrašnje prilike u Državi Palestini i regionu. Saopštio je da Crna Gora ostaje posvećena poštovanju međunarodnog prava i prakse i izrazio nadu da će se uskoro ostvariti napredak u rješavanju aktuelnog konflikta između Palestine i Izraela.

Ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantuli (Rabii Alhantouli) je izrazio zadovoljstvo formiranjem Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Palestine, naglašavajući da je riječ o značajnom koraku u institucionalizaciji saradnje dvije države. S tim u vezi, najavio je i formiranje grupe prijateljstva sa Skupštinom Crne Gore u Palestinskom zakonodavnom savjetu.

Alhantuli je pohvalio napore Crne Gore na usklađivanju crnogorskog zakonodavstva sa evropskim zakonodavstvom, pogotovo u oblastima ljudskih prava i ekonomije.

Ključna tema sastanka bio je izraelsko-palestinski konflikt, a u vezi sa tim je istaknuta neophodnost podrške cijele međunarodne zajednice u rješavanju ovog pitanja, kao i spremnost da se konflikt okonča mirovnim pregovorima.

Sagovornici su iskazali očekivanje da će tradicionalno dobri bilateralni odnosi Crne Gore i Države Palestine biti dodatno unaprijeđeni u narednom periodu. Posebno je izražena spremnost za jačanje ekonomske i kulturne saradnje, kao i zajednički rad na privlačenju investitora iz Palestine i palestinske dijaspore u Crnu Goru.

Sastanku su prisustvovali i uzeli aktivno učešće članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Palestine, poslanici: dr Nedžad Drešević, mr Sanja Pavićević i Momčilo Martinović.