srijeda, 01 novembar 2017 20:02

Održan sastanak Grupe prijateljstva sa delegacijom Senata Republike Italije

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Republikom Italijom sastala se danas sa delegacijom Senata Republike Italije, koju su činili zamjenik predsjednika Odbora za spoljne poslove i emigraciju senator Paolo Korsini i član Odbora  senator Vito Rosario Petroćeli, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od 1. do 3. novembra tekuće godine.

Predsjednik Grupe prijateljstva i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu tom prilikom naglasio je tradicionalne veze između dvije države, ističući posebnost odnosa zemalja koje povezuje zajedničko more.

On je takođe naglasio da je Crna Gora kao mlada država veoma zainteresovana da se pridruži standardima, društvu i vrijednostima koje gaje razvijene zemlje Evropske unije.  Nimanbegu je takođe naglasio značaj izgradnje Jadransko-jonskog autoputa, pozivajući kolege iz Italije da uprkos činjenici da ovaj projekat možda nije trenutno na listi prioriteta Evropske unije, podrže izgradnju istog i lobiranjem pomognu Crnoj Gori i regionalnom povezivanju.

Iskazujući zadovoljstvo povodom susreta sa Grupom prijateljstva, senator Korsini je čestitao sagovornicima uspješno okončanje procesa pristupanja Crne Gore NATO Alijansi. Pozdravljajući evropski put naše države, Korsini je kazao da Crnoj Gori jeste neophodna Evropska unija, ali da u isto vrijeme smatra da Uniji treba nova, mlada demokratija oličena u Crnoj Gori, koja će dati novu energiju Uniji i doprinijeti uravnotežavanju snaga unutar evropske porodice naroda.

Senatro Petroćeli, ističući veze dvije države, kazao je da položaj italijanskih  građana u Crnoj Gori i crnogorskih građana u Italiji treba da bude visoko na listi prioriteta međuparlamentarnih grupa prijateljstva.

Sagovornici su se saglasili da dvije države imaju mnogo toga zajedničkog, te da se dobri i prijateljski odnosi trebaju održavati i unapređivati u brojnim oblastima, čemu značajno treba da doprinesu međuparlamentarne grupe prijateljstva Crne Gore i Italije.

Pored gostiju i potpredsjednika Nimanbegua, sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Republike Italije: Andrija Nikolić, Marija Maja Ćatović, Mirsad Murić i Petar Smolović, kao i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori NJ.E. Vinćenco Del Monako.