ponedjeljak, 02 oktobar 2017 18:50

Održan sastanak Grupe prijateljstva sa poslanicom Bundestaga Kerstin Radomski

2. oktobar 2017. godine, Skupština Crne Gore

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Saveznom Republikom Njemačkom susrela se danas sa poslanicom Bundestaga Kerstin Radomski.

Predsjednik Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom SR Njemačke i potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu istakao je značaj Međunarodne parlamentarne stipendije (IPS) koju dodjeljuje Bundestag, a za koju odabir kandidata vrši komisija u kojoj je poslanica Radomski. Ocijenio je da je ova stipendija izuzetna prilika za upoznavanje njemačkog parlamentarnog sistema i sticanje praktičnog iskustva u ovoj oblasti.

Posebno je istaknut značaj učenja njemačkog jezika u crnogorskim školama i izražena zabrinutost zbog smanjenja broja časova drugog stranog jezika u školama. S tim u vezi, istaknut je predlog da se u školama organizuju dopunski časovi njemačkog jezika, na dobrovoljnoj osnovi, ukoliko postoje zakonske mogućnosti za to.

Naglašavajući da je izuzetno važno dalje unaprijeđivati saradnju u oblasti turizma, poslanica Kirsten Radomski se interesovala za privredne oblasti u kojima bi njemačke investicije bile posebno značajne za Crnu Goru. Uz isticanje doprinosa koji je već pružila Njemačka razvojna banka (KfW), kao oblasti koje bi bile najprimamljivije njemačkim investitorima izdvojene su: energetika, vodosnabdijevanje, saobraćaj i drvna industrija.

Popredsjednik Nimanbegu iskazao je zahvalnost za doprinos Ambasade Njemačke u očuvanju životne sredine, a pogotovo u zaštiti ulcinjske Solane. Izrazio je nadu da će aktuelni ambasador, kao i njegova prethodnica, pružati podršku našoj državi u ovako značajnim oblastima.

Takođe, na sastanku je ukazano na otvoreno pitanje koje se odnosi na njemačko odbijanje crnogorskog zahtjeva o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola i izraženo je očekivanje da će se ovo pitanje riješiti u što kraćem roku, na zadovoljstvo velikog broja iseljenika iz Crne Gore koji žive i rade u Njemačkoj.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori NJ.E. Hans Ginter Matern (Hans Günther Mattern), načelnica odjeljenja za kadrovska pitanja u Bundestagu Danijela Rozental (Daniela Rosenthal), kao i članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom SR Njemačke Miodrag Bobo Radunović i Ervin Ibrahimović, koji su uzeli aktivno učešće na sastanku.