XVI konferencija predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative

Lokacija: Hotel Splendid, Budva


Predsjednik Skupštine Ivan Brajović otvoriće XVI konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI), u okviru godišnjeg predsjedavanja naše zemlje ovom Inicijativom. 

Konferenciji će prisustvovati predsjednici ili potpredsjednici parlamenata devet država članica Inicijative:  Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Iz Crne Gore, uz domaćina predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i premijera Duška Markovića, učestvovaće poslanici i ministri.

Teme o kojima će biti riječi su:

  • Turizam i kultura kao zajednička odrednica, prednost i strateško opredjeljenje država JJI.
  • Parlamentarna tijela kao značajan resurs jačanja saradnje u prioritetnim oblastima za države JJI.

YouTube

pdfPROGRAM

pdfLISTA UČESNIKA

docFORMULAR ZA AKREDITACIJU

 

*****

O Jadransko-jonskoj inicijativi:

Osnovana 2000. godine u Ankoni na Samitu o razvoju i bezbjednosti, Jadransko-jonska inicijativa (JJI) ima za cilj unapređenje, razvoj i jačanje bezbijednosti u jadransko-jonskoj oblasti, intenziviranje saradnje među zemljama regiona i pružanje podsticaja zemljama u tranziciji ka integracionim procesima i približavanju Evropskoj uniji. JJI čini devet država članica:Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Grčka.

Parlamentarni okvir saradnje uspostavljen je 2001. godine i od tada je održano 15. konferencija predsjednika parlamenata JJI. Crna Gora je postala punopravna članica JJI 1. juna 2007. godine. Ove, 2019. godine Crna Gora predsjedava JJI.

Jadransko-jonska inicijativa se ostvaruje kroz forum za razmjenu političkih mišljenja, a istovremeno i forum za ostvarivanje multilateralne saradnje u više oblasti (saobraćaj, pomorstvo, turizam, obrazovanje, zaštita životne sredine i kulturnog nasljeđa, razvoj malih i srednjih preduzeća, borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala, ruralni razvoj).

Na kraju svake konferencije, praksa je da bude usvojen neki od dokumenata:  zajednička izjava, deklaracija, predlozi i preporuke, u kojima se sumiraju zaključci sa održane konferencije i daju smjernice za dalje aktivnosti.

Event Properties

Početak događaja 19.03.2019. 10:30h
Kraj događaja 19.03.2019. 16:00h