Izložba povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Mjesto: Hol Skupštine Crne Gore


 

Skupština Crne Gore organizuje Izložbu „Šoa - Kako je to ljudski bilo moguće” povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Izložbu će otvoriti predsjednik Skupštine Crne Gore g. Aleksa Bečić i predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore gđa Nina Ofner Bokan.

Pozivno pismo uputio je predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode g. Jovan Jole Vučurović.

Poštujući Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji se u svijetu obilježava 27. januara, ustanovljen 1. novembra 2005. godine Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, s ciljem očuvanja uspomene i odavanja počasti za oko šest miliona Jevreja, Roma i drugih naroda, stradalih u genocidu tokom Drugog svjetskog rata i uzimajući u obzir da je Holokaust dubinski potresao temelje civilizacije i ostavio neizbrisiv ožiljak u Evropi XX vijeka i da će obilježje Holokausta kao jedinstvene pojave zauvijek imati univerzalno značenje, kao i da predstavlja nesumnjivo najmračniji trenutak u našoj istoriji i potpunu negaciju humanosti, svih kulturnih i civilizacijskih postignuća i temeljnih moralnih vrijednosti čovječanstva, Crna Gora se obilježavanjem ovog važnog datuma i 76 - godišnjice od oslobođenja Aušvica pridružuje skoro stotini zemalja širom svijeta.

Podsjećanja radi, u Rezoluciji Generalne skupštine UN-a potvrđuje se da će Holokaust koji je doveo do ubistva jedne trećine jevrejskog naroda, zajedno sa bezbrojnim pripadnicima drugih manjina zauvijek biti upozorenje svim ljudima o opasnosti mržnje, netrpeljivosti, rasizma i predrasuda i odbacuje se svako poricanje Holokausta kao istorijskog događaja, bilo u cjelini ili djelimično.

Generalna skupština UN-a, opredjeljujući se za 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje, zasnovanih na predrasudama.

Obilježavanjem Dana sjećanja na žrtve Holokausta sjećamo se šest miliona ubijenih ljudi, muškaraca, žena i djece koji su ubijeni i proganjani samo zato što su pripadnici jevrejskog naroda, ali i pripadnika drugih naroda i nekih manjinskih grupa, koji su bili progonjeni zbog svoje rase, vjere, nacije i političkog opredjeljenja i bili žrtve monstruoznog nacističkog režima i ideologije fašizma.

Imajući u vidu navedeno, sve više zemalja širom svijeta obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta nizom ceremonija čiji je cilj podsjećanje na žrtve, ali i sprečavanje bilo kakvog budućeg izražavanja netolerancije ili nasilja, usmjerenog ka etničkim ili religijskim manjinama. Zbog toga se nikada ne smije zaboraviti da je Holokaust bio najstrašnije poglavlje u istoriji ljudskog roda zbog činjenice da su ljudi ubijani zbog njihove različitosti.

Crna Gora posvećeno njeguje vrijednosti antifašizma, a Dan sjećanja na žrtve Holokausta treba da bude podsjetnik i na sve antifašiste koji su svoje živote položili za slobodu svoje i drugih država od nacističkog zla. Ovdje crnogorski obrazovni sistem ima važnu ulogu u prenošenju istorijskog sjećanja na Holokaust novim generacijama putem osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika koji obrađuju ovu temu. Istu svrhu ima i “Dnevnik Ane Frank”, kao već višedecenijska obavezna lektira u osnovnim školama u Crnoj Gori.

Uloga parlamenata u promovisanju poštovanja temeljnih evropskih vrijednosti, ljudskih prava i vladavine prava je ključna.

Sjećanje na Holokaust je i poziv na mir i međusobno uvažavanje i poštovanje dostojanstva svih i danas je jednako važno kako se takvi događaji ne bi ponavljali zbog čega čuvanje sjećanja na žrtve Holokausta predstavlja civilizacijsku obavezu.

Izložba koja se organizuje povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta predstavlja najvažnije istorijske aspekte Holokausta, počevši od života Jevreja u predratnoj Evropi, a završava se oslobođenjem nacističkih koncentracionih logora i logora smrti i hrabrim i teškim povratkom u život onih koji su preživjeli. Paneli se sastoje od tekstova sa objašnjenjima, protkanim ličnim pričama žrtava, citatima i originalnim fotografijama.

Izložba će se održati u srijedu, 27. januara 2021. godine u 11 sati, u holu Skupštine Crne Gore.

Pored predsjednika Skupštine Crne Gore, potpredsjednika Skupštine, predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore, predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode, predsjednika klubova poslanika i poslanika bez kluba, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, na izložbu su pozvani predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Sistema Ujedinjenih nacija, kao i predstavnici diplomatskog kora. 

Event Properties

Početak događaja 27.01.2021. 11:00h
Kraj događaja 27.01.2021. 12:30h