srijeda, 06 decembar 2017 14:53

Održano Sedmo zasijedanje “Ženskog parlamenta”

Na pitanja učesnica odgovarali predstavnici/ce Vlade Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, otvorio je danas Sedmo zasijedanje “Ženskog parlamenta”, posvećeno realizaciji aktivnosti na polju sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici, u toku globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

U uvodnom izlaganju predsjednik Brajović je rekao da otvaranjem skupštinskih vrata dajemo podršku podizanju svijesti javnosti i povećanju političke volje i resursa za sprječavanje i okončanje svih oblika nasilja nad ženama. Naglasio je da je pitanje rodno zasnovanog nasilja u srcu ljudskih prava i da je na mnogo načina odlučujući faktor u stvaranju pravednog društva, a da nivo tolerancije za sve aspekte rodne nejednakosti i svake vrste nasilja odražava naš stepen dostignutih sloboda.

Predsjednik Brajović ocijenio je da je drugo zasijedanje “Ženskog parlamenta” ove godine u Skupštini Crne Gore jasna poruka iz najvišeg zakonodavnog tijela da se ozbiljno bavimo svim temama koje se tiču dalje demokratizacije društva, posebno temama ženskih prava i da svi donosioci odluka i uticajna javnost moraju naći način da zajednički rade na prevenciji, zaustavljanju i adekvatnom sankcionisanju nasilja.

Predsjednik Skupštine je zaključio da postoji mnogo načina da se odupremo i spriječimo dalje postojanje stavova i ponašanja koja odražavaju nasilje nad ženama i da se posebna pažnja mora posvetiti politici ekonomskog osnaživanja žena, preduslovu sigurnosti i njihove emancipacije, te da moramo obezbijediti da svi građani uživaju osnovna ljudska prava, pravo na život bez straha i nasilja.

Učesnicama “Ženskog parlamenta” obratio se i potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Branimir Gvozdenović, koji smatra da je važno što će se tokom globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” i iz crnogorskih poslaničkih klupa poslati jasna poruka-NE nasilju i što će tu poruku zajedno poslati poslanice i poslanici, predstavnice i predstavnici Vlade Crne Gore, članice ženskih grupa parlamentarnih partija, nevladinih organizacija, univerziteta i preduzetnica.

On je konstatovao da je u Crnoj Gori stvoren relativno dobar zakonodavni okvir u ovoj oblasti i da smo među prvima potvrdili Konvenciju Savjeta Evrope o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, te da se naredne godine očekuje prvi izvještaj o njenoj primjeni i podsjetio da je ovaj skupštinski saziv izglasao izmjene i dopune Krivičnog zakona koji je na taj način usklađen sa Konvencijom. Pred nama je još posla, prije svega onog koji podrazumijeva kontrolnu funkciju Skupštine, odnosno praćenje primjene zakona i državnih strategija, dodao je.

Potpredsjednik Gvozdenović zaključio je da je nasilje nad ženama ogroman problem i zato je važno da se svi uključimo u borbu protiv te pošasti. Ne samo tokom 16 dana, koliko traje kampanja, već tokom cijele godine. A mi iz Skupštine Crne Gore bićemo partneri sa svima koji će raditi na tome da se nasilje što prije eliminiše.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Genci Nimanbegu, u svom obraćanju konstatovao je da “Ženski parlament” postaje nedjeljivi dio parlamentarnog života i skrenuo pažnju na poruke kampanje “Neželjena”. On je izjavio da nasilje nad ženama ima duboke korijene koji sežu do prvih sedmica embrionalnog razvoja i da zbog selektivnog abortusa fetusa ženskog pola naše društvo treba da povisi glas.

Potpredsjednik Nimanbegu naglasio je da se mora iznaći zakonska mogućnost za zabranu zloupotrebe tih testova i apelovao na majke da se suprotstave ovom obliku diskriminacije i da omoguće da društvo javno govori o ovom problemu, koji je već doveo do disbalansa polova u Crnoj Gori.

U nastavku zasijedanja prisutnima su se obratili  Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković i predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, Vesna Medenica, kao i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, Brankica Janković.

Nakon toga su članovi/ce Vlade Crne Gore odgovarali na pitanja učesnica, predstavnica ženskih grupa parlamentarnih partija, kao i civilnog društva.

Predstavljeno je i istraživanje  o nasilju u porodici i nasilju nad ženama, sprovedeno u okviru Programa “Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti”, koji finansira Delegacija EU u Crnoj Gori, a sprovodi Kancelarija Programa UN za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori  u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava. Istraživanje je prezentovala  Katarina Jovanović, IPSOS Strategic marketing, Beograd.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak, zaključujući Sedmo zasijedanje “Ženskog parlamenta” saopštila je da su potrebna djela kojima se nasilje nad ženama i nasilje u porodici mjerljivo smanjuje i prestaje da bude prijetnja ženama i dio života mnogih porodica, te da će Odbor za rodnu ravnopravnost u narednom period ovom problemu posvetiti dužnu pažnju.

  

pdfUvodno obraćanje predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića