petak, 17 februar 2017 17:08

Izjava predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, povodom dešavanja u Skupštini Crne Gore, saopštio je da je skupštinska procedura ispoštovana a sjednica zakazana i održana u skladu sa Ustavom i Poslovnikom.

- Apsolutno odbacujem sve navode iz krivične prijave lidera DF. Procedura je ispoštovana, s obzirom da je sjednica Skupštine zakazana i održana u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, kao i praksom dosadašnjih skupštinskih zasijedanja. Ističem da je u tom smislu posebno bio prisutan osjećaj odgovornosti da se, u što kraćem roku, pruži doprinos prevazilaženju naraslih političkih tenzija i izađe u susret i zahtjevu opozije za rasvjetljavanjem svih okolnosti izbornog dana.

U istoriji crnogorskog parlamentarizma rijetki su slučajevi nedostojnog i neodgovornog ponašanja poslanika, kojima je, kao dešavanjima od prije dva dana, povrijeđeno dostojanstvo i ugled Skupštine Crne Gore i građana koji su ih birali.

Zbog toga smatram da ne smijemo dozvoliti da dešavanja od prije dva dana postanu obrazac političkog ponašanja, koji ima za cilj da ugrozi sigurne temelje države Crne Gore.

Očekujem da se o napadima u Skupštini, koji se ne mogu podvesti pod slučajne incidente, jasno odrede svi segmenti crnogorskog društva. U suprotnom, javnost će dobiti poruku da su vandalizam i rušenje ugleda države dozvoljeni obrazac ponašanja i političkog djelovanja.

Javno pozivam sve poslaničke klubove formirane u Skupštini da se izjasne o nemilim scenama i napadima na poslanike i time pošalju jasnu poruku građanima Crne Gore da osuđuju skandalozne postupke nasilnih poslanika, kako ih svojim ćutanjem ne bi podžavali.

Odluka Skupštine Crne Gore kojom je omogućeno pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora za poslanike Demokratskog fronta, a koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije, predstavljala je dužnost poslanika, koji su pokazali odgovoran odnos prema državi i građanima. Svako drugačije postupanje značilo bi ometanje ili sprječavanje rada tužilaštva i predstavljalo bi nedostojan  politički kompromis i urušavanje pravne države - izjavio  je predsjednik Brajović.