petak, 11 oktobar 2019 14:49

Održan zajednički sastanak Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Grupe prijateljstva sa delegacijom Narodne skupštine Republike Francuske

Francuska će podržati ideju uspostavljanja parlamentarne dimenzije Berlinskog procesa koja će doprinijeti bržoj realizaciji zajedničkih projekata i sveukupno boljem razumijevanju EU i Zapadnog Balkana, ocjena je delegacije Narodne skupštine Republike Francuske sa danas održanog sastanka sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike i Grupom prijateljstva.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, naglašavajući značaj posjete francuske parlamentarne delegacije, kazao je da je Crna Gora svjesna da unutar EU, stav i pozicija Francuske dominantno utiču i usmjeravaju politike Unije, te posebno istakao značaj i ulogu Narodne skupštine Francuske u procesu odlučivanja u daljim fazama integracionih procesa i pristupanja zemalja Zapadnog Balkana

Nikolić je takođe istakao da istorijat diplomatskih odnosa Crne Gore i Francuske opravdava očekivanje da se u vremenu važnih odluka za Crnu Goru mora raditi na intenziviranju političkog dijaloga.

Predsjednica Grupe prijateljstva Parlamenta Francuske sa Skupštinom Crne Gore Žaklin Make kazala je da su u Francuskoj svjesni aktuelnih problema u funkcionisanju Evropske unije, ali da su u isto vrijeme odlučni u stavu da ti problemi ne smiju negativno uticati na politiku proširenja.

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Žak Mer, kazao je da Crna Gora i Francuska dijele iste ideje kada je u pitanju jačanje parlamentarne saradnje, te je s tim u vezi predstavio ulogu Francuske u uspostavljanju parlamentarne dimenzije Berlinskog procesa, shodno zaključcima Samita o Zapadnom Balkanu održanog u Poznanju.

U delegaciji Narodne skupštine Republike Francuske bili su poslanici Žaklin Make (Jacqueline Maquet), predsjednica parlamentarne Grupe prijateljstva Francuske i Crne Gore, Liliana Tangi (Liliana Tanguy), potpredsjednica Odbora za evropske poslove, Žak Mer (Jacques Maire) i Mirej Klapo (Mireille Clapot), potpredsjednici Odbora za vanjske poslove. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. Kristin Tudik (Christine Toudic).

U ime Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, sastanku su pored predsjednika Odbora Andrije Nikolića prisustvovali i članovi Odbora Nada Drobnjak, Miloš Nikolić, Ervin Ibrahimović i Miodrag Lekić, dok su u ime Grupe prijateljstva, sastanku prisustvovali članovi grupe: Miodrag Vuković, Ana Nikolić i Aleksandra Vuković.