Friday, 04 October 2019 16:00

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva sastali se sa direktoricom Direktorata za Zapadni Balkan EEAS

Direktorica Direktorata za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Elsa Fenet razgovarala je sa članovima Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, o dosadašnjim učincima i sprovedenim aktivnostima Odbora.
Sastanak je obilježio razgovor o ključnim pitanjima u vezi sa aktuelnim procesom izborne reforme u Crnoj Gori, a radi iznalaženja zajedničkih rješenja koji imaju za cilj poboljšanje sveukupnog ambijenta u kojem će se održavati naredni izborni ciklusi. 
S tim u vezi, predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović, na sastanku kojem je prisustvovao i  Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, predstavio je dosadašnji rad Odbora i Sekretarijata, posebno ističući značaj novina koje su urađene u ovom periodu. Naveo je da je po prvi put formiran ovaj Odbor i Sekretarijat Odbora, urađen je poseban informacioni sistem i javno su izabrani članovi Akademske zajednice i NVO sektora kao i  ozbiljne aktivnosti koje je uradio istraživački centar. Naglasio je i ozbiljan progres koji je ostvaren u dijelu pripreme nacrta zakona kao i dostavljanja određenih rješenja od strane opozicije. 
Poslanici parlamentarne većine, ali i opozicije, iznijeli su svoje ocjene i stavove u pogledu političkih okolnosti koje utiču na funkcionisanje Odbora, saglasivši se da je prisutnost i pomoć međunarodne zajednice od neprocjenjive važnosti, kako bi se došlo do onih rješenja koja će biti prihvatljiva za sve političke subjekte u Crnoj Gori.
Elsa Fenet, direktorica Direktorata za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove, pozdravila je dosadašnji rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, naglasivši da je, pored poboljšanja izbornog ambijenta, potrebno u kontinuitetu raditi na podizanju nivoa vladavine prava u Crnoj Gori, prvenstveno u oblasti pravosuđa, sprječavanja korupcije, kao i oblasti slobode medija. 
Na kraju sastanka, predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović posebno je uputio zahvalnost Delegaciji EU u Crnoj Gori na konstruktivnoj saradnji.