Sunday, 30 October 2016 05:57

Održana konferencija Evropskog centra za mir i razvoj o Budućnosti svijeta između globalizacije i regionalizacije

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković učestvovao je na ,XII međunarodnoj konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj (ECPD), koja je održana u Beogradu, 28. i 29. oktobra, u prostorijama Skupštine grada

 

Ovogodišnja konferencija posvećena je opštoj temi: "Budućnost svijeta između globalizacije i regionalizacije“, dok se u okviru četiri odvojena panela razgovaralo na , konkretne teme: „Proces globalizacije – uticaj na mir i napredak u svijetu“, „Reorganizovanje novog svijeta – Sjeverozapad naspram Jugoistoka“, „Regionalizacija naspram globalizacije“ i „Migracije – opasnosti i šanse“.

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike prof. dr Miodrag Vuković, u sklopu druge sesije konferencije, imao je izlaganje na temu: „Bregzit i njegove posljedice: Trenutni trendovi u Evropskoj uniji i implikacije na globalnom nivou“.

Vuković je u svom izlaganju istakao da ga ishod referenduma nije iznenadio te da smatra da  Bregzit  neće uticati na proces proširenja, napominjući da je to više puta saopštavano sa najvažnijih adresa unutar EU.

- Nastavljaju se pregovori sa Crnom Gorom, otvoreni su pregovori sa Srbijom, ozbiljni su pokušaji da se konsoliduje situacija u BiH, potpisan je prvi Sporazum između EU i Kosova, tako da ne vidim da će Bregzit moći da utiče na jednu tako globalnu orijentaciju da se Evropa proširi, ujedini i funkcioniše kao jedna kompleksna, ali usklađena zajednica naroda i država -  rekao je je predśednik Vuković.

On je takođe kazao da je Bregzit za Evropu signal koji je već ozbiljno uzet u razmatranje da Evropa mora da se konsoliduje, te da su procesi konsolidacije nakon Bregzita više nego očigledni, dodajući da će Evropa na svoj način možda i jačati.

Na konferenciji su između ostalih govorili i Federiko Major (Federico Mayor) predsjednik Savjeta ECPD, Erhard Buzek (Erhard Busek) bivši premijer Austrije i predsjednik Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu, Don Valas (Don Wallace), predsjednik Instituta za međunarodno pravo – Vašington i predsjedink ECPD akademskog savjeta.

Međunarodna „ECPD“ konferencija, tradicionalno okuplja veliki broj istaknutih naučnika, diplomata, teoretičara iz gotovo svih dijelova svijeta (Evrope, Amerike, Azije i Afrike).

Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija je međunarodna obrazovna i istraživačka organizacija iz akademskog sistema UN, koja postoji već 33 godine.