Monday, 11 November 2019 17:53

Održan sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa ambasadorom Ruske Federacije

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić primio je novoimenovanog ambasadora Ruske Federacije Vladislava Vladislavoviča Maslenikova i izrazio želju da će u vremenu njegovog mandata u Crnoj Gori, odnosi dvije države biti unaprijeđeni u skladu sa viševjekovnim istorijskim i prijateljskim vezama. 

Nikolić je ocijenio da je pogoršanje odnosa Crne Gore i Ruske Federacije dijelom nastupilo i zbog krupnih problema na međunarodnom planu, ali da je važno da danas postoji spremnost da se zajedničkim i postupnim radom prevaziđe aktuelno stanje. Zapadna orijentacija Crne Gore, ne treba da bude prepreka za unapređenje odnosa sa Rusijom, kazao je predsjednik Odbora Andrija Nikolić. Takođe, Nikolić je saopštio da parlamentarna diplomatija može biti jedan od modela za osavremenjavanje bilateralnih odnosa Moskve i Podgorice.

Ambasador Maslenikov je istakao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom, kako je kazao, postoji tradicionalno i viševjekovno prijateljstvo.

On se saglasio da je zategnutost u odnosima povezana, pored ostalog, i sa problemima na međunarodnom planu, uz ocjenu da narodi Crne Gore i Ruske Federacije zaslužuju bolje odnose. “Što se Crne Gore tiče, ukoliko postoji politička volja za normalizacijom i jačanjem odnosa, mi smo spremni da idemo tim putem", naglasio je ruski ambasador.

Maslenikov je kazao da Rusija sa interesovanjem prati proces proširenje EU i da nikada nije bila protiv širenja te organizacije, za razliku od “dobro poznatog” protivljenja Moskve NATO proširenju.

Nikolić i Maslenikov su se saglasili da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što potvrđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori.