Tuesday, 22 May 2018 18:13

Počeo Osmi To Be Secure (2BS) Forum

U radu skupa učestvuju predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić i član Odbora prof. dr Miodrag Vuković

 

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić i član Odbora prof. dr Miodrag Vuković učestvuju na Osmom 2BS Forumu koji se održava u Budvi od 21. do 23. maja 2018. godine.

Skup je otvorio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, dok su uvodna izlaganja imali predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore dr Savo Kentera i vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara iz američkog Stejt Departmenta Matthew Palmer.

Izlaganje u okviru prvog panela na temu „Zapadni Balkan između neriješenih pitanja prošlosti i gorućih izazova“ imao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Na navedenoj sesiji govorili su: ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, ministarka odbrane Bosne i Hecegovine Marina Pendeš, zamjenik premijera za javni red i bezbjednost i ministar odbrane Republike Bugarske Krasimir Karakachanov, zamjenica predsjednika Vlade i ministarka odbrane Republike Makedonije Radmila Šekerinska-Jankovska i izvršni potpredsjednik Atlanstkog saveza iz Sjedinjenih Američkih Država Damon Wilson.

Drugi panel bio je posvećen temi „Evropska politika se pomjera udesno?“. Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Kosova Hašima Tačija i kanadskog ambasadora u Njemačkoj i specijalnog izaslanika kanadskog premijera za Evropsku uniju i Evropu Stéphane Diona, govorili su predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, viši saradnik Centra za evropske studije na Harvardu iz Poljske Radoslaw Sikorski i bivši ministar odbrane Republike Slovenije Roman Jakič.

U okviru trećeg panela razmotreno pitanje da li je vanjska politika Sjedinjenih Američkih Država doživjela preokret pod upravom Trampa sa posebnim osvrtom na američko prisustvo u inostranstvu, unapređenje liberalnog ekonomskog poretka i stvaranja, održavanja i revizije gobalnog institucionalnog poretka, te odnose sa Ruskom Federacijom.

Skup nastavlja sa radom sjutra kada će biti razmotrene sljedeće teme: „Dezinformacija je nova informacija?“ i „Izučavanje neksusa između religije i politike bezbjednosti“.

2BS predstavlja godišnji forum na visokom nivou koji se bavi pitanjima globalne, transatlantske i bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi.