Monday, 31 October 2016 04:53

Povodom Dana parlamentarizma otvorena izložba radova iz umjetničke kolekcije Skupštine Crne Gore

Uz muzički program Dan parlamentarizma obilježili i polaznici skupštinskog edukativnog programa Demokratske radionice

 

U Galeriji „Art“ u Podgorici, danas je otvorena izložba radova iz umjetničke kolekcije Skupštine Crne Gore, povodom 31. oktobra - Dana parlamentarizma.

Izložbu je proglasio otvorenom direktor Muzeja i galerija Podgorica, Sead Đokaj, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Skupština Crne Gore i ovom izložbom potvrdila da ima afirmativan odnos prema likovnim stvaraocima, približavajući njihova djela širem krugu građana.

Zahvaljujući na uvodnom slovu, generalni sekretar Skupštine Crne Gore, Siniša Stanković, izrazio je uvjerenje da će i cjelokupna umjetnička zbirka biti data na uvid javnosti.

Inače, postavka sadrži samo dio ostvarenja izdvojenih ih skupštinske kolekcije koja sadrži 45 djela od 32 likovna stvaraoca, uglavnom iz Crne Gore. Pored djela profesionalnih umjetnika, kolekcija obuhvata i radove autodidakta, koji su svojim stvaralaštvom stekli međunarodna priznanja. Riječ je uglavnom o otkupljenim i poklonjenim radovima, različitih estetsko-likovnih kvaliteta, a akcenat je stavljen na individualna likovna ostvarenja, čime je postignuta otvorenost za različite estetske i likovno-jezičke forme izražavanja.

Na svečanom otvaranju učestvovale su i violinistkinja Tanja Bogdanović i flautistkinja Dijana Lompar Orlandić.

Izložba u Galeriji Art biće otvorena do kraja nedjelje, od 8-14 sati.

Dan parlamentarizma obilježili su i polaznici skupštinskog edukativnog programa Demokratske radionice, učenici Osnovne škole „Ivan Vušović“ iz Nikšića, o čemu svjedoči naslovna strana novina koje su proizvod njihovih aktivnosti.

Skupština Crne Gore obilježava 31. oktobar, Dan parlamentarizma, na dan kada je 1906. godine na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština u Crnoj Gori.