Tuesday, 01 November 2016 00:37

Simulacija parlamentarne prakse MAPSS-a prvi put održana u Skupštini Crne Gore

Učenici kroz diskusije, pregovore i replike razmijenili mišljenja

 

U Skupštini Crne Gore je 29. i 30. oktobra održana Simulacija parlamentarne prakse, organizovana od strane Crnogorskog udruženja studenata političkih nauka - MAPSS. Tema ovogodišnje simulacije bila je „Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka“.

Preko 30 učesnika imalo je priliku da kroz razne diskusije, pregovore i replike iznese mišljenje o temi. Oni su, grupisani u fiktivne partije, imali zadatak da brane određena ideološka stanovišta, učestvujući u kreiranju praktične politike kroz sastavljanje i pisanje amandmana, kao i glasanja za ili protiv predloga zakona.

Novina da je ove godine simulacija održana u crnogorskom parlamentu dodatno je ohrabrila i motivisala studente, pružajući im specifično iskustvo. Najbolja govornica na simulaciji bila je srednjoškolka Sanja Crvenica, koja je istakla da su projekti ovog tipa svojevrsna priprema za studentske dane: „Drago mi je što i ove godine imam priliku da sarađujem sa ljudima koji su na fakultetu, i na taj način steknem pripremu za buduće studentske dane i aktivnosti, tako da mi upravo ovakve simulacije pomažu da se adaptiram na sve okolnosti kada dođe vrijeme za to, kada i sama budem student".

Predsjednica MAPSS-a Milena Perošević, govoreći o značaju organizovanja simulacija ovog tipa za studente, kazala je da se "učešćem u simulaciji razvija niz specifičnih vještina, neophodnih za kvalitetno i kritičko izučavanje grana nauke, bez obzira na to o kojoj je oblasti riječ, a posebno razvoj pregovaračkih i logičkih sposobnosti i jake argumentacije, razvoj retoričkih vještina, kao i razvoj kritičkog mišljenja".

Po završetku simulacije, svim učesnicima dodijeljene su diplome, a najboljim govornicima posebna priznanja.