Monday, 27 January 2020 11:30

Delegacija Skupštine učestvuje na zimskom zasijedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Strazbur, 27 - 31. januar 2020. godine

Stalna Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) koju čine šef delegacije Predrag Sekulić i članovi delegacije Marija Ćatović, Sanja Pavićević i Ervin Ibrahimović, učestvuje na zimskom zasijedanju PSSE koje se održava od 27. do 31. januara 2020. godine u Strazburu.

Među ključnim temama kojima će se Parlamentarna skupština baviti tokom zasijednja su komplementarni zajednički postupak djelovanja Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine u slučajevima ozbiljnog kršenja obaveza iz Statuta organizacije od strane države članice, funkcionisanje demokratskih institucija u Poljskoj, prijavljeni slučajevi političkih zatvorenika u Azerbejdžanu. Na dnevnom redu zasijedanja su i rasprave na teme prijetnji slobodi medija i bezbjednosti novinara u Evropi, zaštite slobode vjeroispovjesti na radnom mjestu, kao i dvije objedinjene rasprave – jedna o trgovini migrantima i nestaloj djeci izbjeglica i migranata, a druga o trgovini ljudskim tkivima i ćelijama i turizmu transplantacije ogana.

Parlamentarnoj skupštini tokom zimskog zasijedanja obratiće se predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili, predsjednik Republike Moldavije Igor Dodon, ministar vanjskih poslova Gruzije i predsjedavajući Komitetu ministara Savjeta Evrope David Zalkalijani, kao i generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Parlamentarna skupština na početku zasijedanja izabraće novo rukovodstvo i potvrditi članstva u stalnim radnim tijelima.