nato

www.nato-pa.intwww.nato-pa.int

Parlamentarnu skupštinu Sjevernoatlantske alijanse (PS NATO) čine parlamentarne delegacije odabrane među poslanicima nacionalnih parlamenata zemalja članica NATO-a, uz uslov da sastav delegacije predstavlja političku ravnotežu unutar nacionalnog parlamenta. Jedan od osnovnih zadataka Parlamentarne skupštine je promovisanje zajedničkog osjećaja atlantske solidarnosti i unapređivanje ciljeva i vrijednosti Atlantske alijanse.

Na osnovu odobrenja PS NATO Stalni komitet odlučuje, trećinom glasova prisutnih poslanika koji imaju pravo glasa, da pozove delegacije parlamenata zemalja koje nijesu članice NATO-a, da učestvuju u radu Parlamentarne skupštine. Stalni komitet odlučuje o veličini delegacija zemalja pridruženih članica i o broju poslanika imenovanih u svaki od komiteta Skupštine.

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini NATO-a učestvuje kao pridruženi član i samim tim ima pravo da prisustvuje plenarnim sjednicama Skupštine, seminarima i sastancima komiteta Parlamentarne skupštine, ukoliko Stalni komitet ne odluči drugačije. Pri tom, članovi delegacije mogu da govore i predlažu amandmane, ali nemaju pravo da glasaju.

Delegaciju Skupštine Crne Gore u PS NATO čine:

- Branimir Gvozdenović, šef Delegacije,

- Genci Nimanbegu, član,

- Obrad Mišo Stanišić, zamjenik šefa Delegacije, i

- Tarzan Milošević, zamjenik člana.

Sekretarka delegacije je Zorana Baćović - ujedno sekretarka Odbora za bezbjednost i odbranu u Skupštini Crne Gore.

Kontakt podaci:

Tel: +382 20 404 594

Fax: +382 20 404 538

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 ************

 

 Od početka 25. saziva do sada članovi delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO učestvovali su na svim godišnjim i proljećnjim zasijedanjima kao i određenom broju seminara, i to:

     - Declaration on NATO Enlargement

     - Declaration on Supporting Ukraine

     - Declaration on Transatlantic Relations 

 

Članovi delegacije Skupštine Crne Gore u PS NATO tokom 24. saziva učestvovali su na redovnim zasijedanjima, forumima i sastancima, i to: